Keratoconus uitgelegd

Keratoconus – een hoornvliesaandoening

We vertellen u graag alles over het menselijk lichaam. In dit blog is het oog aan de beurt. In het bijzonder de hoornvliesaandoening keratoconus. Wie keratoconus heeft, heeft een zwakker hoornvlies dan normaal. Dit merken de meeste mensen pas in de puberteit. Rond de puberteit ontstaat namelijk een plaatselijk verdund stukje hoornvlies. Op deze dunne plek vormt zich een uitpuiling in de vorm van een conus. Wat houdt dit precies in? Wat zijn de gevolgen ervan? En is keratoconus te corrigeren? Daarover lees je meer in dit blog.

Wat is keratoconus?

Keratoconus komt bij ongeveer 1 op de 400 mensen voor. In Nederland hebben dus ongeveer 45.000 mensen keratoconus. Iemands erfelijke aanleg lijkt een zeer belangrijke rol te spelen om keratoconus te kunnen ontwikkelen. Het ontstaat door een lokale verdunning van het hoornvlies aan één oog. Het hoornvlies wordt op deze plek naar voren geduwd door de oogdruk, waardoor een uitpuiling in de vorm van een conus ontstaat. Het andere oog volgt meestal ook, maar wel met een minder ernstige vorm van keratoconus.

De gevolgen

De voorzijde van het oog wordt gevormd door het hoornvlies. Bij mensen met keratoconus is de conus is sterker gekromd dan de rest van het hoornvlies. Hierdoor neemt lokaal de sterkte toe. Door de conus ontstaat een hoge negatieve sterkte, terwijl bij de rest van het hoornvlies de sterkte nagenoeg hetzelfde blijft. Hierdoor zal iemand met keratoconus schaduwen aan de onderzijde van letters en voorwerpen zien. Dit heeft een nadelig effect op de contrastgevoeligheid van het zicht. In een verder gevorderd stadium kan bovendien de visus verminderen.

Keratoconus corrigeren

Gelukkig zijn er manieren waarop keratoconus te corrigeren valt. Dit kunt u laten doen door:
  • Contrastverhogende scleralenzen
  • Zachte keratoconus contactlenzen
  • Keratoconus brillenglazen
Wie meer van onze blogs wil lezen, kan hier terecht.