Wanneer mensen een been gebroken hebben of verlamd zijn, zie je dit meteen. Toch zijn er ook heel veel ziektes die niet op het eerste oog te zien zijn. Dit zijn vaak ziektes die met onze botten, zenuwen, spieren of organen te maken hebben. Deze blog zet een aantal veelvoorkomende en onzichtbare ziektes op een rijtje.

Botten en gewrichten

Er zijn veel ziektes die botten en/of gewrichten aantasten en die je dus van buiten niet gelijk kunt zien. Één bekende aandoening aan de gewrichten is artrose. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen rondom gewrichten slijt. Op jonge leeftijd komt dit niet veel voor, maar op latere leeftijd kan deze ziekte voor veel klachten zorgen. Je kunt bijvoorbeeld veel pijn ervaren of stijfheid. Wanneer je artrose in je knie hebt of artrose in je handen, kan dit helemaal lastig zijn met dagelijkse taken. Het is daarom belangrijk om knie oefeningen tegen artrose te doen of oefeningen met je handen. Zo worden je gewrichten minder stijf en slijten ze minder snel.

Psychische ziektes

Mentale, of psychische, ziektes zijn ook aandoeningen die je met het blote oog niet altijd kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan dementie of een hersentumor. Het lastige aan een psychische ziekte is dat mensen vaak het idee hebben dat jij je gewoon goed voelt. Door opmerkingen te maken als “wat zie je er goed uit”, kan het erg pijnlijk worden om deze ziekten te dragen. Psychische ziekten kunnen ook voor veel frustratie zorgen wanneer je bijvoorbeeld minder kan of dingen minder goed onthoudt. Het is belangrijk om in zulke situaties te realiseren dat mensen gewoon niet beter weten. Ze kunnen het zich niet voorstellen. Probeer vooral voor jezelf te kiezen en hulp blijven opzoeken wanneer je dit nodig hebt!

Spierziektes

Spierziektes kunnen een verschrikkelijk effect hebben op jouw lichaam en jouw manier van leven. In sommige gevallen kunnen alle spieren uiteindelijk gaan uitvallen waardoor je langzaam steeds minder kan. Dit is een heel frustrerend proces en geeft een groot gevoel van onmacht. Helaas is er niet veel wat je zelf kunt doen om spierziekten te voorkomen. Wel blijkt dat regelmatige beweging invloed kan hebben op spierziekten. Zo is bekend dat mensen die niet veel bewegen, sneller botmassa kunnen verliezen en zo dus spierziekten kunnen ontwikkelen. Spierziekten kunnen ook op jonge leeftijd ontstaan wanneer kinderen niet genoeg bewegen of staan. Dit zijn dus wel dingen om rekening mee te houden!