vitaal-gezond-logo

vitaal-gezond-logoStress is goed voor je. Zolang je er niet teveel van hebt. En de ene mens gaat makkelijker om met stress dan de ander. Ben jij iemand die snel in de stress schiet? Raak je snel geïrriteerd en boos? Heb je moeite met slapen en ontspannen? Dan is het verstandig om stress in je leven te verminderen. Stress heeft namelijk meer schadelijke gevolgen voor je lichaam dan je denkt.

  1. Zwak immuunsysteem

Als je gedurende lange tijd (maanden) stress ervaart, zal je immuunsysteem uiteindelijk verzwakken. Dit komt omdat je lichaam in periodes van stress in de ‘fight or flight’ modus staat. Vroeger was dit handig toen er letterlijk gevaar dreigde om opgegeten te worden door beren of tijgers. Het lichaam bereidt zich dan snel voor om aan te vallen of te vluchten, waarbij het het hormoon cortisol aanmaakt wat je reactiesnelheid verhoogt.

Maar dit betekent ook dat je lichaam geen tijd heeft om zichzelf te genezen. Alle energie gaat immers naar het sneller laten kloppen van je hart en het aanspannen van je spieren, om je lijf klaar te maken voor actie. Na maanden lang in de ‘fight or flight’ modus raakt je lichaam echter uitgeput. Je immuunsysteem is verzwakt en je wordt vaker ziek.

  1. Risico op een hartaanval

Stresshormonen vernauwen de bloedvaten, zodat er sneller bloed naar je spieren kan worden gepompt. Maar als je lichaam lange tijd een verhoogde hartslag heeft en een hoge bloeddruk, raken de bloedvaten beschadigd. Hierdoor loop je risico op een hartaanval.

  1. Vruchtbaarheidsproblemen

Bij een teveel aan stress maken je bijnieren (kleine organen in je lichaam) bepaalde hormonen aan, waaronder cortisol en adrenaline. Als je lichaam lange tijd onder stress staat, raken deze bijnieren uitgeput. Je bijnieren produceren echter ook je vruchtbaarheidshormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Stress heeft dus invloed op je hormoonbalans en je vruchtbaarheid, waardoor het lastiger is om zwanger te worden.

  1. Depressie

Hoewel stress een overvloed aan hormonen in je lijf, zoals cortisol en adrenaline produceert, leidt stress ook tot een verminderende productie van de hormonen serotonine en melatonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en melatonine het slaaphormoon. Een gebrek hieraan wordt in direct verband gebracht met het ontstaan van depressies.