Snurken kan vervelend zijn. Als je regelmatig snurkt, kun je namelijk een verstoord slaappatroon krijgen. Ook voor je partner is een snurkende bedgenoot onprettig. Er zijn partners die met oordopjes slapen of het snurken tegengaan door hun partner de hele tijd aan te stoten. Ook zijn er zelfs mensen die niet meer samen slapen vanwege een snurkende partner. Dat is natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Er worden weleens grapjes gemaakt over snurken, maar als je een serieus snurkprobleem hebt, is dat helemaal niet grappig.

Wat is snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg tussen de neusgaten en stembanden. De luchtdoorstroming in de neus of de keelholte wordt daardoor belemmerd, waardoor het snurkgeluid ontstaat. 

Met een mooi woord wordt snurken ook wel ‘ronchopathie’ genoemd. Als je ouder wordt ga je vaak nog harder snurken, doordat het slijmvlies in de keelholte dikker wordt door een toename van vetweefsel en doordat het slijmvlies en de huid slapper worden.

Wat zijn de oorzaken snurken?

Een derde tot de elft van de bevolking snurkt. De oorzaken van snurken zijn verschillend. Soms is het tijdelijk vanwege een verkoudheid. Ook kan de oorzaak liggen in het feit dat je een rugslaper bent, waardoor je tong tijdens het slapen naar achteren zakt en de toevoer van lucht belemmert.

Andere oorzaken zijn overgewicht en roken, waardoor er een dikker slijmvlies in de keel kan ontstaan dat het snurken versterkt. Daarnaast zorgen alcohol en slaapmiddelen voor een verslapping van het slijmvlies, dat het geluid ook versterkt. 

Soms is het niet duidelijk wat precies de oorzaak is en dan is er verder onderzoek nodig. Dit kan een endoscopisch onderzoek zijn waarbij de mond- en keelholte geïnspecteerd wordt met een slangetje dat in je mond gaat.

Wat kun je tegen snurken doen?

Zoals gezegd kunnen onder andere overgewicht, alcohol, slaapmiddelen en roken ervoor zorgen dat het snurken erger wordt. Om het gesnurk tegen te gaan, kan het daardoor al helpen om niet te roken en geen alcohol te drinken. Ook kan het helpen om af te vallen als je last hebt van overgewicht. Daarnaast is het verstandig om geen slaapmiddelen te gebruiken, tenzij de dokter anders adviseert.. 

Snurkbeugels kunnen ook een goed hulpmiddel zijn. Met een anti snurk beugel word je onderkaak iets naar beneden gehouden, zodat je keel minder dichtgaat bij het slapen en je luchtwegen daardoor minder nauw worden. Een anti snurk beugel kan je eenvoudig bestellen en maak je thuis op maat. Wil je meer weten over snurkbeugels en andere oplossingen tegen snurken, bezoek dan snurken.net voor meer informatie.

Lukt het niet? Zoek hulp!

Hoewel je het nodige zelf kunt doen om het snurken tegen te gaan, werkt lang niet iedere maatregel bij iedereen. Lukt het dus niet om het snurken te verminderen, of heb je veel last van snurken? Ga dan altijd naar je huisarts.