Suikerziekte of diabetes is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Naar schatting zijn er in 2025 ruim een miljoen diabetici. Volgens sommige artsen zijn dit er nu al zoveel. Hoe dan ook, diabetes is een groter wordend probleem. Het aantal patiënten blijft toenemen. Dit zit hem voornamelijk in voeding en levensstijl. Slecht eten en weinig bewegen kan diabetes opleveren, diabetes type 2 dan. Type 1 diabetes is aangeboren.

Ook steeds meer jongeren krijgen diabetes. Waar diabetes type 2 voorheen nog werd aangeduid als ‘ouderdomsdiabetes’ is deze term inmiddels achterhaald. Bij jongeren heeft diabetes een grote impact en kan de aandoening lang voortduren. Verandering van de levensstijl is dan noodzakelijk. Dus gezonder eten en meer bewegen.

Insuline

Mensen met suikerziekte maken te weinig insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker goed in het lichaam wordt opgenomen. Diabetici kunnen dit niet meer op eigen kracht en dienen insuline bij te spuiten. Met een naaldje wordt bijvoorbeeld dagelijks wat extra insuline toegediend. Dit kan gelukkig zelf. Niet alleen het behandelen doet iemand zelf, het meten ook. Laten we eens kijken naar de meting.

Meten = weten

Diabetici dienen hun glucosegehalte te meten. Ieder mens heeft een bepaald glucosegehalte. Bij diabetici is dit gehalte te hoog, het lichaam voert de suiker niet goed af. Een goed gehalte zit tussen de 4,5 en 8 mmol/l. Zaak is nu dus om te weten of het gehalte te hoog is. Dit kan gedaan worden bij een huisarts maar veel vaker door middel van een meting die zelf wordt uitgevoerd met een glucosemeter en teststrips. Binnen enkele seconden wordt het resultaat getoond en weet de gebruiker z’n suikergehalte.

Zelf meten en monitoren staat bij suikerziekte centraal. De regie ligt vrijwel helemaal bij de patiënt. De industrie speelt hier goed op in door tal van meters, teststrips en lancetten aan te bieden. En omdat zo veel mensen diabetes hebben en de markt daarmee fors is, dalen prijzen. Suikerziekte kan daarmee prima zelf gemonitord worden. Bij aanpassing van levensstijl zal dit ook blijken uit metingen.

Tegenwoordig wordt gemonitord met speciale diabetes apps. Met moderne glucosemeters met Bluetooth kunnen resultaten worden geëxploreerd naar apps die 24/7 op de smartphone te gebruiken zijn. Bovendien worden resultaten deelbaar met behandelaars maar ook met ouders of kinderen. In de toekomst zal iedere diabetespatiënt continue bij zijn of haar data kunnen. En zo wordt het monitoren en behandelen veel eenvoudiger.