ablatie hart

Ablatie is de naam die gegeven wordt aan de behandeling van bepaalde hartritmestoornissen. Hierbij blokkeert de arts prikkels in het hart welke de ritme op een bepaalde wijze verstoren. Ablatie hart gebeurt door middel van een operatie.

Mensen die een hartritmestoornis hebben, ervaren dat er een bepaalde storing is welke door prikkels wordt veroorzaakt. Deze prikkels zijn er op verkeerde plaatsen. Het kan ook zo zijn dat de prikkels een foute weg naar het hart aannemen. Dit resulteert dan in de hartritmestoornis. Het ableren van het hart maakt dat de chirurg hartweefsel op deze plaatsen waar de prikkels zijn aanpakt. Door de beschadiging in het hartweefsel ontstaat er een litteken, welke voortaan de prikkels zullen blokkeren. Zo komen patiënten die veel klachten hebben van hartritmestoornissen in aanmerking voor deze operatie. Ook patiënten die een hoog risico hebben of allerlei andere uitwegen al hebben geprobeerd, zonder succes, komen voor deze operatie in aanmerking.

ablatie hart

De littekens die de operatie achterlaat?

De littekens zijn nodig om de prikkels die er op verkeerde plaatsen zijn te blokkeren. Een chirurg kan op meerdere manieren die litteken in hartweefsel maken. Dit kan door het bevriezen. Deze behandeling wordt ook wel cryo ablatie genoemd. Het kan ook gedaan worden door middel van verhitting. Deze behandeling wordt RF ablatie (radio frequentie) genoemd.

Het maken van deze littekens in het hartweefsel kan gepaard gaan met een soms pijnlijk gevoel. Ook kan het als een branderige sensatie worden ervaren. Een ablatie operatie duurt gemiddeld 2 tot 4 uur. In vele gevallen, wordt de patiënt in staat gesteld om de volgende dag weer naar huis te gaan.

ablatie hart

Rehabilitatie is van groot belang. Om deze reden mag geen enerverende dingen ondernemen. Je moet jouw lichaam de tijd geven om te genezen. Een behandeling is vaak genoeg om deze stoornis te verhelpen.