Hyaluronzuur, ook wel hyaluronan, is een lichaamseigen stof die betrokken is bij diverse processen. De stof is één van de belangrijkste componenten van de stoffen buiten de cel. Het is een sterke binder van water en biedt stevigheid aan veel weefsels.

Hyaluronzuur wordt echter ook toegepast in de geneeskunde en in het bijzonder de cosmetische geneeskunde. In veel vormen van fillers wordt gebruik gemaakt van hyaluronzuur om rimpels tegen te gaan.

Hyaluronzuur tegen rimpels

Hyaluronzuur is bijzonder effectief om rimpels langdurig tegen te gaan. De stof bindt zelf water, maar zorgt ook voor de productie van elastine en collageen. Samen zorgen deze stoffen voor nieuwe stevigheid in de huid, die door veroudering steeds meer afneemt.

Rimpels kunnen gevuld worden met fillers, waardoor een verjongende, stevige en frisse huid kan worden gecreëerd op een volledig veilige manier.

Een fillerbehandeling vindt plaats met behulp van hyaluronzuurinjecties. De injecties gaan rechtstreeks in de rimpels, waarbij het aantal vereiste injecties afhankelijk is van het aantal rimpels.

Omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, kan het ook worden afgebroken door het lichaam. Het is daarom wel nodig om de behandeling ongeveer ieder jaar te herhalen. Het effect is na gemiddeld 12 maanden namelijk grotendeels verdwenen. Dit is echter langer dan het geval is bij een botoxbehandeling, waarbij het effect enkele maanden aanhoudt en bovendien diepe rimpels minder goed te behandelen zijn dan het geval is bij hyaluronzuur.

Veiligheid van hyaluronzuur fillers

Hoewel hyaluronzuur lichaamseigen is, zijn er kleine risico’s verbonden aan de behandeling. Het kan hierbij gaan om een tijdelijke zwelling of bloeding rond de locatie van de injectie. Soms kan er een infectie plaatsvinden of een verharding op de plek van de injectie.

Beide complicaties zijn echter zeldzaam: bij de gemiddelde persoon verloopt de behandeling zonder enige complicaties en heb je al kort na de behandeling een frissere blik en een stevigere en jongere huid.