Oei… ik hoor slechter…
Heb je dit ook wel eens gedacht? Blijf niet rondlopen met een ( vermoeden van) een verminderend gehoor, maar ga er iets aan doen. De oorzaak van het feit dat je minder goed gaat horen, kan liggen in je werk-en woonomgeving of aan het ouder worden. Werkgerelateerde klachten zullen in samenspraak met je werkgever wellicht opgelost kunnen worden. Werk je in een omgeving met veel lawaai? Boven een bepaald aantal decibel zal je werkgever voor gehoorbescherming moeten zorgen. De eerste stap om aan de weet te komen of er iets aan de hand is kun je zelf nemen.

Online testen:
Er zijn online gehoortesten te vinden waar je zelf, via je eigen computer, een eerste indicatie kunt krijgen of en hoeverre je last hebt van gehoorverlies. Zoek op je computer naar een test en voer de instructies uit. Deze hebben vooral te maken met de instellingen van je computer. Je kunt nu, rustig thuis, de test uitvoeren en de resultaten opsturen. Na enkele dagen zul je een uitslag krijgen. Afhankelijk van deze uitslag kun je de volgende stap zetten.

Naar de huisarts:
De huisarts kan onderzoeken of je gehoorverlies te maken heeft met teveel oorsmeer of een oorontsteking en dus tijdelijk is. Dit kan vrij simpel opgelost worden. Als de huisarts denkt dat het probleem ernstiger is, kan hij je doorverwijzen naar een KNO-arts. De huisarts kan je ook aanraden om naar een audiciën te gaan voor verdere gehoortesten.

Naar de audiciën:
Let er bij het kiezen van een audiciën op dat er gediplomeerde mensen werken. Als dit niet zo is, worden de kosten van een eventueel aan te schaffen gehoorapparaat niet verzekerd. Kies je voor een erkende audiciën, dan wordt je gehoortoestel meestal betaald vanuit je basisverzekering van de zorgverzekering. Voor eventuele extra’s zul je vaak wel moeten bijbetalen. De medewerkers bij een audiciën zullen je goed adviseren bij de mogelijkheden voor jouw specifieke gehoorprobleem. Dit doen zij aan de hand van geavanceerde testen.